Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BIBLIONET könyvtárunkban is

 A Gyergyószárhegyi Községi Könyvtárban 2011 február 25-én, pénteken került sor a Biblionet Országos Program keretében telepített közösségi internet-szolgáltatás és az ezt hozzáférhetővé tevő eszközök átadására. A négy darab korszerű, minden tartozékkal felszerelt számítógég, a nyomtató, a szkenner és a kivetítő a Hargita Megyei Könyvtár pályázata révén gazdagítja a szárhegyi intézmény eszköztárát.

A lényegen semmi nem változott, csak az eszközökön

„Nem is olyan régen, ha tanulni akartunk, olvastunk, ha szórakozni akartunk, akkor is olvastunk, és nagyon sokat jártunk könyvtárba. Most kiegészülnek a tanulás, a szórakozás lehetőségei, és az ezt biztosító eszközök bekerültek a könyvtárakba. Tulajdonképpen a lényegen semmi nem változott, csak az eszközökön” – mondta az átadáson Bedő Melinda megyei programfelelős a nagy számban megjelent érdeklődőnek, majd röviden ismertette Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás tulajdonosának alapítványa által finanszírozott, elsősorban a falvak és kisebb városok könyvtárainak korszerűsítését célzó projektet. Tájékoztatása szerint Hargita megyében, a megyeszékhelyen kívül 33 könyvtár büszkélkedhet a program által lehetővé tett új szolgáltatásokkal. Mindenütt a helyi ötleteknek, igényeknek megfelelően veszik hasznát az eszközöknek, a könyvtárakban tartott számítógép-felhasználói tanfolyamokra főként az idősebb korosztály részéről mutatkozik nagy igény – mondta.

Az új lehetőség a könyvkölcsönzés megnövekedéséhez is hozzájárul

„A szolgáltatás iránt Szárhegyen is nagy az érdeklődés, már zajlik egy tanfolyamunk, és a következőre is vannak jelentkezők. Bár rövid ideje vannak felszerelve az eszközök, máris azt tapasztaljuk, hogy aki a korszerű technika iránti érdeklődése miatt jön el a könyvtárba, az általában könyvet is kölcsönöz. Ez alapján merem remélni, hogy az új lehetőségek a könyvkölcsönzők számát is növelni fogják” – mondta Bartis Edit helyi könyvtáros. Hozzáfűzte, nem csak az internet használatára, de szkennelésre, nyomtatásra, filmnézésekre is adott lett a lehetőség a szárhegyi könyvtárban.

Kell tudnunk használni a modern technikát

Az ünnepélyes átadáson Ferencz Ervin atya, a szárhegyi ferences kolostor szerzetese is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. A modern technikát a művelődés semleges eszközének nevezte. Amint kifejtette, az, hogy pozitív vagy negatív irányban növeljük ismereteinket, a használat hogyanjától függ. „Ha nincs időm a vasárnapi prédikációra felkészülni, befurakodok a Vatikáni Könyvtárba, s megvan a szárhegyi prédikációm. Csak ezzel egy a baj: hogy az Szárhegyen nem talál. Aztán rákacsintok a Pázmány Péter Egyetemre... Próbál az ember saját magának segíteni az internet által, de aztán véletlenül egy betűt félreütök a billentyűzeten, s olyasmi tárul elém, amire csak azt tudom mondani, hogy el kell égetni ezt is, ahogyan azt sok esetben a könyvekkel tették” – fejtette ki humoros példával meglátását az atya, majd Bartis Edit felkérésére megáldotta a könyvtárat és az új felszereléseket.